"Gemaakt voor de Klimaatexpo in 2022 in Museum Fundatie hangt het werk van "Chemical Pollution" (zie detail) van de Nieuwerkerkse Birgitta Sundström Jansdotter van 9 september tot en met 1 oktober in Pulchri Studio in Den Haag. Met haar werk uit ze haar bezorgdheid over luchtvervuiling"
"Made for the Climate Expo in 2022 in Museum Fundatie, the work of "Chemical Pollution" (see detail) by Birgitta Sundström Jansdotter will hang from September 9 to October 1 in Pulchri Studio in The Hague. With her work she expresses her concern about air pollution"
Hart van Holland, 1 maart 2023
Birgitta Sundström Jansdotter exposeert haar vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda in het Gemeentehuis. Met haar schilderijen wil zij een positieve bijdrage leveren aan het herschrijven van de geschiedenis, waarin vrouwen een gelijkwaardige plaats innemen. In deze serie zijn vrouwen uit de Goudse historie het onderwerp, namelijk Anna Barbara van Meerten-Schilperoort, Jacobina Nicolina van Dantzig-Melles, Jacoba van Beieren, Henriëtta Hoffman, Anna van Hensbeek en Antje Nagel. Huis van de Stad is open maandag-vrijdag tussen 08:30–17:00 uur. De expositie duurt van 1 maart-29 maart https://www.gouda.nl www.birgittasundstromjansdotter.com
De rode draad in mijn oeuvre zijn vrouwen, die een krachtig statement maken. In deze serie zijn vrouwen uit de Goudse historie het onderwerp, namelijk
Anna Barbara van Meerten-Schilperoort was een weldoener, schrijfster (115 boeken) en redacteur van het vrouwentijdschrift Penelope (1778 – 1853). Ze wordt beschouwd als misschien wel de belangrijkste vrouw uit de geschiedenis van Gouda.
Jacobina Nicolina van Dantzig-Melles (1886 – 1972) was de eerste vrouwelijke wethouder in Gouda.
Jacoba van Beieren (1401 – 1436) was gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Vanuit het kasteel in Gouda vocht ze met Filip de Goede over haar titel. Het strijdtoneel was Gouda, Oudewater en Schoonhoven.
Henriëtta Hoffman was een weldoener die bij haar overlijden in 1886 een bedrag van ƒ 481.359,98 naliet aan de gemeente Gouda om het Volksgaarkeuken en het Henrietta Hoffmans Huis te stichten.
Anna van Hensbeek (1750 – 1808) was een echte stoere Goudse. Ze was de eerste feministe van Gouda en had als stadsvroedvrouw een grote reputatie opgebouwd.
Antje Nagel (1744 – 1815) was ook een stoere vroedvrouw die opkwam voor ongetrouwde vrouwen
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat vrouwen in de geschiedenis worden erkend en dat hun verhalen worden verteld. Met mijn schilderijen wil ik een positieve bijdrage leveren aan het herschrijven van de geschiedenis, waarin vrouwen een gelijkwaardige plaats innemen. Mijn schilderijen nodigen vrouwen dan ook uit om hun eigen verhaal te vertellen, hun prestaties te vieren en hun verwevenheid met de geschiedenis te begrijpen.